Avspänningsrörelser

Avspänningsrörelser

Avspänningsrörelser har sin grund i Rosenrörelser som, liksom Rosenmetoden, är utarbetade av Marion Rosen och kommer ur hennes arbete som sjukgymnast. Rosenrörelser är enkla rörelser till lugn musik, vilket skapar avslappning och ökar kroppsmedvetenheten. De ger en bättre kroppshållning och balans.

Jag är precis i början av utbildningen till Rosenrörelseinstruktör, men vill gärna använda dem i kombination med andra rörelseformer jag studerat genom åren t.ex. frigörande dans och yoga. Nu börjar jag leda lektioner i det som jag kallar Avspänningsrörelser.

Rörelserna utförs mjukt och långsamt för att man skall bli medveten om och hinna känna vad som händer i kroppen. Varje rörelse under en lektion behöver bara upprepas några få gånger och det är tillräckligt med en timme i veckan för att muskler och leder ska behålla/öka sin rörlighet och fortsätta vara mjuka och vitala.

Rörelserna är utarbetade så att kroppens alla muskler och leder får röra sig i sitt fulla omfång. De ger också en friare andning och bättre blodcirkulation, vilket också ger oss bättre styrka och kraft, som gör att effekten av annan träning blir bättre.

Inriktningen är avslappning, istället för att pressa kroppen. Rörelserna är därför ett utmärkt verktyg för att t.ex. minska stress och sänka högt blodtryck, de kan lindra smärta genom att de försiktigt och mjukt löser upp muskelspänningar och smörjer de leder som har styvnat på grund av inaktivitet.

Man blir inte trött eller särskilt svettig av rörelserna, tvärtom känner man sig pigg och avslappnad. Många har också upptäckt att när de gör rörelserna blir de glada och ofta är det mycket skratt under ett pass. Rörelserna påverkar också den sociala samvaron i gruppen på ett positivt sätt.

De enkla naturliga rörelserna passar för alla i alla åldrar och påverkar både kroppen och psyket på ett positivt sätt.