Vanliga frågor

Vanliga frågor


HUR GÅR BEHANDLINGEN TILL?
Du får klä av dig, men behålla underbyxorna på (eller så mycket som känns bekvämt för dig) och lägga dig på mage på en massagebänk, med en filt över de delar av kroppen som inte behandlas för tillfället. Efter ungefär halva tiden får du vända dig på rygg. Kanske ställer jag några frågor till dig om saker jag observerar under behandlingens gång. Det viktiga är inte att jag får svar på frågorna, utan att du själv känner efter om de slår an någon sträng i dig. Efter att jag har tagit bort mina händer får du möjlighet att ligga kvar under några minuter, det kan vara viktig stund för insikterna att kunna landa och avspänningen fördjupas i kroppen.

VAD HÄNDER EFTER BEHANDLINGEN?
Ofta kan man känna sig inåtvänd och kanske lite omtumlad precis efter en behandling. Det är sällan lyckat att t.ex. stressa direkt från en behandling till ett viktigt möte, gå och träna eller att sätta sig i bilen för att köra långt. Om du har möjlighet, unna dig en liten stund av lugn och reflekterande direkt efter behandlingen. Ibland känns det inget särskilt direkt efter behandlingen, det kan komma senare.

JAG TYCKTE INTE ALLS ATT DET HÄNDE NÅGOT UNDER BEHANDLINGEN!
Förändringar behöver inte vara spektakulära, tvärtom. Ur Rosenmetoden av Elaine Mayland: “Det finns kanske inte någon synlig kontinuitet alls i en serie behandlingar, utveckling är inte alltid möjlig att spåra. Terapeuten går in i varje behandling utifrån ett icke-vetande, eftersom hon inte har delat detta speciella ögonblick med klienten förut. Hon lär sig att inte binda sig vid resultat. Hon kan aldrig förutsäga vad som ska hända, eller ens vara säker på att något ska hända. Klienten accepterar det faktum att de har påbörjat en resa mot självkännedom och att det som kommer upp till ytan vid varje tillfälle är mer av dem själva.”
Marion Rosen berättar om en klient (i samma bok):
“En ung kvinna kom för en behandling i ett tillstånd av total utmattning. Hon hade inte varit i stånd att arbeta. Jag behandlade henne regelbundet under en lång tid. Ingenting hände, förutom att hon blev lite mer avspänd. Inga stora insikter, inga stora förändringar. Hon blev bara gradvis mer energisk, fick mer glädje av att leva och var mer i kontakt med sin egen kraft. Efter ett tag var vi tvungna att enas om att hon var en mycket kraftfull, sund och framgångsrik person både i sitt privatliv och i sitt arbetsliv. Ingen av oss visste vad som hände. Allteftersom tiden gick förändrades tillståndet hos hennes spänningar. Kvaliteten i hennes andning förändrades. Barriärerna gav sig aldrig till känna. Vad det än var så försvann det bara.” Ibland blir människor hjälpta av att komma i kontakt med den enorma mängd spänningar de har, eller hur de har tillåtit kraven i sina liv att inkräkta på sina känslor. Rosenbehandlingar består i att avslöja känslan bakom spänningarna, inte genom kritisk granskning, utan genom att finna känslan i kroppen så att den går att känna.

HUR LÅNG TID TAR EN BEHANDLING I ROSENMETODEN?
En behandling i Rosenmetoden tar normalt ca 55 minuter.

HUR OFTA KAN MAN TA BEHANDLINGAR I ROSENMETODEN?
Inte oftare än en gång/vecka. Du behöver ge dig själv tid att bearbeta och integrera de känslor och insikter som kan komma upp mellan behandlingarna. Behovet av behandling kan variera från en enda till att regelbundet återkomma under flera års tid för att nå avgörande resultat.

MÅSTE JAG BINDA MIG FÖR NÅGOT VISST ANTAL BEHANDLINGAR?
Nej, du bokar vanligen bara en behandling i taget och avgör sedan själv om du vill ta en till. Om du vill kan du boka en ny tid i samband med behandlingen, men det går också bra att höra av dig senare. Ifall du redan har bestämt dig för att du vill ta behandlingar regelbundet kan du självfallet boka in flera tillfällen, om du föredrar det.

NÄR BÖR JAG INTE TA ROSENBEHANDLINGAR?
Det finns tillfällen när det är direkt olämpligt, t.ex. ifall du har varit i en psykos, direkt efter operationer eller större skador, under de första tre månaderna av en graviditet och vid missbruk/beroende av alkohol, droger eller mediciner. Du bör ha varit nykter eller drogfri i minst två år.

KAN ARBETSGIVAREN BETALA?
Rosenmetoden är numera avdragsgill för företag, om den erbjuds alla anställda som friskvård eller vissa anställda som har behov av rehabilitering.
Se länk:
http://www.rosenmetoden.se/BILDER/Skatteverket%20Dnr%20130695844-041152.pdf

ÄR DU FÖRSÄKRAD?
Ja, jag är medlem i Kroppsterapeuternas Yrkesförbund i Sverige och har patient- och ansvarsförsäkring genom dem.

VAD BETYDER DET FÖR DIG SOM KLIENT ATT JAG ÄR MEDLEM I KROPPSTERAPEUTERNAS YRKESFÖRBUND?
Det innebär att du då kan känna dig trygg med att jag har genomgått godkänd utbildning, har en fullgod ansvars- och patientförsäkring, arbetar under tystnadsplikt och följer förbundets etiska regler.
Alla Rosenterapeuter och Rosenrörelseinstruktörer är certifierade av Rosen Institutet i Berkeley, USA.